Varning för krig nära Sverige – Ryssland kan slå till | Höglandsnytt
Eksjö

Varning för krig nära Sverige – Ryssland kan slå till

Överbefälhavaren Micael Bydén varnade för militära konflikter i Sveriges närområde när han höll sitt första tal på Folk och försvars årliga konferens i Sälen igår måndag.

Enligt ÖB finns det inte något direkt militärt angreppshot mot Sverige men orosmolnen är trots det stora. Det handlar nästan uteslutande om Ryssland.
”Vi ska vara medvetna om att vi löpande utsätts för underrättelseinhämtning och påverkanskampanjer. Vi vet också att områden i vårt närområde, Östersjön och i växande omfattning Arktis, utgör friktionsytor mellan Ryssland och väst. Detta ökar risken för konfrontationer i vår omedelbara närhet, sa Bydén i sitt tal rapporterar TT.
Enligt ÖB har Ryssland i Syrien under hösten visat upp förmåga att slå till mot mål utanför landets gränser med flyg- och sjöstridskrafter och med kryssningsrobotar. Samtidigt har Ryssland kunnat transportera tung materiel och trupp.
”Det här belyser att ett angrepp skulle kunna ske under mycket korta tidsförhållanden även i vårt eget närområde. Situationen i dag präglas av mycket större dynamik med användande av hybrid krigsföring med dess inslag av överraskning och påverkan. Det här skapar en gråzon mellan fred och krig”, säger ÖB.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook