Höglandet Tranås Ydre

VARNING: Här sker nästan alla olyckor


Handlederna bryts, kroppen kläms, hälsenorna går av. Båtolyckorna kan vara otäcka och de flesta av dem sker på samma plats.

Båtlivet lockar många sommarfirare. På Höglandet är båtlivet som aktivast på Sommen. Under båtfärder skärper sig de flesta och sitter still i båten. Men nästan framme, tar man sats och hoppar iland. Och det är just där, nästan i hamn som drygt 70% av alla olyckor sker, enligt Svenska Båtunionen, båtklubbarnas paraplyorganisation med 170 000 medlemmar.

Olycksstatistik för 2016 visar att 229 personer skadades på fritidsbåtar eller vid dem, direkt i samband med färd.

71 % av alla olyckor sker i hamn och företrädesvis vid ombord- och ilandhoppning. Detta kan jämföras med de 0,6% som skadas vid brand eller de 2,2% som skadas vid en kollision.

Hur kommer det sig då att så många olyckor sker i hamn? Enligt Båtunionens analys handlar det om att man slappnar man av och känner att faran är över när man ska förtöja. Även en liten båt väger förhållandevis mycket gentemot en människa och kan orsaka stora skador på en mjuk kropp om man hoppar snett och klämmer sig mellan brygga/klippa och båt. Båten kan också skapa plötslig rörelse vid studs mot land som får den som hoppar iland att falla i en så hög hastighet och på ett sådant sätt att handleder bryts när man tar emot i fallet, eller att huvudet skadas i de fall man inte hinner värja sig. En del hälsenor går också av vid för långa och plötsliga kliv. Semesterfirare tar dessutom oftast av sig flytvästen innan de stiger iland vilket kan få förödande konsekvenser om man skadar sig allvarligt vid ett hopp-i-land och hamnar i vattnet och inte klarar av att simma.

Svenska Båtunionens bäst säkerhetstips:

  • Hoppa inte iland. Gå. Från större båtar; gå gärna baklänges av båten för att skydda armar och ben, och var försiktig när du kliver ombord.
  • Använd en trappa eller stege när du stiger ombord, bygg en själv eller köp en stävstege i en butik för båttillbehör.
  • Behåll flytvästen på till du kommit iland säkert.
  • Tänk på att alkohol påverkar balanssinnet redan i låga doser och ökar risken för fall vid iland- och ombordstigning.
  • Använd ett vattentätt mobilfodral så du kan larma även om du ramlat i vattnet, eller ännu bättre; ta med en kompis så du inte är ensam vid eller i båten.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook