Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nyheter

VARNING! Influensavaccinet är slut!

Under måndag 19:e november restnoterades ett av årets influensavaccin Vaxigrip Tetra. Restnoteringen beror på en oväntat hög efterfrågan. Även det andra vaccinet som upphandlats, Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort, varnar Läkemedelsverket.

Vaccinet Vaxigrip Tetra har levererats till landstingen enligt prognos och avtal. Prognosen av vaccinbehovet görs av respektive landsting. Det kan finnas vaccin kvar hos enskilda vårdgivare, men det finns idag ingen nationell sammanställning.

Enligt tillverkarna är efterfrågan stor även i övriga Europa vilket leder till svårigheter att få leveranser till enskilda länder.

Den som tillhör en riskgrupp och ännu inte har hunnit vaccinera sig bör kontakta sin vårdgivare för råd, rekommenderar Läkemedelsverket. Till riskgrupperna hör exempelvis gravida, personer 65 år och äldre, de som har kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom, samt personer med kronisk lever- eller njursvikt, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook