VARNING – många företagare sparar inte till sin pension, riskerar bli fattiga och sjuka | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet

VARNING – många företagare sparar inte till sin pension, riskerar bli fattiga och sjuka

Nästan var tredje enmansföretagare sparar inte till sin pension och mer än var fjärde saknar trygghetsförsäkringar. Det kan få stora konsekvenser eftersom man som företagare har ett sämre skydd än vad de flesta som är anställda har. Det visar en undersökning som Swedbank gjort tillsammans med Novus.

Det är skillnad mellan att vara anställd och att vara företagare. De flesta som är anställda omfattas av kollektivavtal, där till exempel tjänstepension och trygghetsförsäkringar ingår.

– Som företagare har du ett betydligt större eget ansvar för din ekonomiska trygghet. Du måste själv se till att ha ett pensionssparande och försäkringar som träder in om du till exempel blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Det är viktigt för att du som företagare ska få en sund och hållbar ekonomi, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Var tredje enmansföretagare sparar inte till sin pension, trots att företagare har avdragsrätt för pensionssparande. Undersökningen visar också att knappt var femte enmansföretagare ser sitt företag som sin pensionsförsäkring och planerar att sälja det den dagen de går i pension.

– Att se sitt företag som pensionsförsäkring kan vara riskabelt. Oväntade händelser i omvärlden kan påverka värdet när det är dags att sälja det, därför kan det vara klokt att även ha ett särskilt sparande till pensionen. Pensionssparande är avdragsgillt för företagare, använd den möjligheten, säger Arturo Arques.

Som företagare är det också viktigt att ta ut en skälig lön, eftersom den allmänna pensionen grundas på arbetsinkomst upp till drygt 38 400 kronor per månad. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt att ta ut sin inkomst i form av utdelning från företag, men den är inte pensionsgrundande. Tar man inte ut någon ersättning i form av lön sätts heller inget av till den allmänna pensionen.

Försäkringar är viktiga för företagarens ekonomiska trygghet om en olycka skulle hända på arbetsplatsen eller om hen skulle bli allvarligt sjuk och företagaren behöver själv se över sina försäkringslösningar. Trots det har mer än var fjärde enmansföretagare inget försäkringsskydd alls från sitt företag. Knappt sex av tio har dock olycksfallsförsäkring och knappt hälften sjukvårdsförsäkring genom företaget.

– För många enmansföretagare innebär det ett stort ekonomiskt avbräck att vara tvungen att vara borta från arbetet en längre period på grund av till exempel sjukdom eller skada. Det är kanske inte det roligaste att tänka på som företagare, men det kan verkligen vara värt att fundera igenom vad som händer med din ekonomi om något skulle hända, säger Arturo Arques.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook