VARNING på Höglandet: ”Vi inte kan ta det lyxliv vi lever idag för givet”

”Bristen på dricksvatten behöver vi alla ta på allvar. Höglandskommunerna har här ett stort, allvarligt och gemensamt problem med vattenbrist”, skriver en rad företrädare för Miljöpartiet i Nässjö i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om de låga grundvattennivåerna.

Att vi ska ha rent dricksvatten är något som vi länge tagit som självklart. 2016 drabbades flera platser av vattenbrist, särskilt Öland och Gotland. Redan nu i början av 2017 nås vi av larmrapporter som visar att situationen kan bli allvarlig även i år. Flera delar av landet kan drabbas. Det handlar om Större delen av Götaland, östra Svealand och södra Norrlands kustområden. De har låga grundvattennivåer.

Det kräver politisk handlingskraft. Miljöpartiet har i regeringen drivit igenom flera förslag som är mycket viktiga för framtidens vattenförsörjning. Inte minst skydd av värdefull natur och höjd skatt på naturgrus. Vi vill utöver det göra dricksvattnet till ett riksintresse. Myndigheter, länsstyrelser och kommuner ska också ha tydliga uppdrag att utreda hur klimatförändringar, bostadsbyggande och jordbrukets behov påverkar tillgången på rent dricksvatten. Miljöpartiet driver också på för att Vänern, Vättern och Mälaren ska få tillräckliga vattenskyddsområden och att alla regioner och kommuner ska ha en vattenförsörjningsplan.

Larmen om låga grundvattennivåer måste också sättas i ljuset tillsammans med andra klimatlarm. Arktis var i februari 24 grader varmare än normalt och koldioxidhalten i luften har nu passerat 400 ppm vilket är en katastrofalt oroande siffra. Ett förändrat klimat gör att vi inte kan ta det liv vi lever idag för givet, till exempel lyxen att kunna hämta rent dricksvatten
direkt ur kranen.

På det lokala planet har den prekära vattensituationen tydligt visat sig under senare tid. Höglandskommunerna har här ett stort, allvarligt och gemensamt problem med vattenbrist. Det beror på att vi bor på en vattendelare där landskapets vattenförråd är begränsat. Avrinningen sker därför mycket snabbt. Enda lösningen är att ta vatten från riktigt stora sjöar som har
tillräcklig kapacitet och uthållighet. Vättern är ett sådant exempel. Moder natur kommer att tillämpa en mycket handfast pedagogik om detta inte tas på allvar.

Med en ambitiös politik för hållbar förvaltning av vårt dricksvatten och en offensiv klimatpolitik kan tillgången på rent vatten säkerställas. Några andra partier försöker dock stoppa det mesta som kan minska utsläppen. Det handlar om flygskatt och att flytta gods från lastbil till järnväg och sjöfart. Men Miljöpartiet tänker inte låta kortsiktiga intressen få hota det viktigaste vi har.

I Region Jönköpings län har Miljöpartiet drivit en omfattande kampanj för ”Vårt livsviktiga vatten” sedan i augusti förra året. Den pågår fortfarande med aktiviteter som föreläsningar och information.

Stina Bergström, riksdagsledamot för Miljöpartiet och miljöpolitisk talesperson
Michael Wallin, distriktsordförande för Miljöpartiet
Mert Cimen, ordförande Miljöpartiet i Nässjö
Etelka Huber, Miljöpartiets kommunalråd i Nässjö
Rikard Salander, gruppledare för Miljöpartiet i Nässjö


Publicerat

i

,

av

Etiketter: