VARNING: Pensionärer super ihjäl sig – senaste tragiska trenden | Höglandsnytt
Höglandet

VARNING: Pensionärer super ihjäl sig – senaste tragiska trenden

Alkoholen skördar dödsoffer bland den äldre befolkningen i landet. Fler och fler pensionärer dör av orsaker som kan kopplas till alkohol och antalet personer 65 år och äldre som får vård för diagnoser relaterade till alkohol ökar också, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

År 2015 dog över 1000 personer 65 år och äldre av orsaker relaterade till alkohol. Mätt i antal dödsfall per hundratusen personer motsvarar det 53,5 personer, en ökning med 41 procent sedan 2001. Samtidigt minskar dödsfallen kopplade till alkohol bland dem mellan 20 och 64 år, visar rapporten.

– Att ta ett glas vin till maten har blivit mer socialt accepterat. Men det finns risk att ett drickande som gått att hålla i schack under arbetslivet eskalerar efter pensionen. När man blir äldre kan kroppen påverkas annorlunda av alkohol. Det kan också finnas risker för att alkoholen reagerar med mediciner man tar, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i ett nyhetsmeddelande och tror att det döljer sig ett mörkertal.

– När en äldre person till exempel kommer till akuten kontrollerar man inte alltid om alkohol varit inblandat, trots att så kan ha varit fallet exempelvis när det gäller fallskador, påpekar Prochazka.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook