Ekonomi Höglandet

VARNING: Tjuvligor slår till mot trädgårar

Villa-, radhus- och fritidshusägare har i genomsnitt saker som grillar, möbler och redskap till ett värde uppemot 13 000 kronor stående i trädgården. Det mesta står olåst. Mer än var sjätte har någon gång råkat ut för en stöld i sin trädgård, visar en ny undersökning.

Den genomsnittlige villa-, radhus- och fritidshusägaren har saker för nästan 13 000 kronor stående i trädgården. Högst snittvärde är det på sakerna i stockholmarnas trädgårdar – mer än 17 000 kronor. I var tionde stockholmsträdgård står saker till ett värde av över 50 000 kronor. Lägst snittvärde har man i Blekinge län med 10 000 kronor. Det framkommer av en undersökning som försäkringsbolaget If gjort med 1 759 villa-, radhus- och fritidshusägare.

Mer än var sjätte villa-, radhus- eller fritidshusägare, 17 procent, uppger att de någon gång fått saker stulna från sin trädgård. Men Höglandet är ändå ganska säkert.  Stockholmarna är nämligen mest utsatta. Var femte huvudstadsbo, 20 procent, uppger att de råkat ut för trädgårdsstölder. Att jämföra med Jönköpings län där bara sex procent drabbats.

– Många tänker inte på stöldrisken i sina trädgårdar. Men moderna grillar kan kosta åtskilliga tusenlappar och även självgående gräsklippare, som är mycket populära, går på omkring 15 000 kronor. Dyra saker är självklart av intresse för tjuvar, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook