Värsta kommunen på Höglandet – ingen vill bo kvar | Höglandsnytt
Höglandet Jönköping Jönköpings län Ydre

Värsta kommunen på Höglandet – ingen vill bo kvar


De flyr från kommunen på Höglandet. De är unga och vill leva någon annanstans. Kvar lämnar de en tickade demografisk bomb som redan kan ha briserat som ingen känt av eftersom de flyttat.

Unga flyr 241 av landets 290 kommuner. Från 44 av dem har minst 25 procent av 20–24-åringarna flyttat de senaste fem åren. Medan städernas rika förortskommuner ändå klarar sig bra urholkas marknadskraft, service och vård i stora delar av landet, visar Dagens Samhälles granskning.

I 241 av landets 290 kommuner har andelen unga i åldern 20–24 år minskat de senaste fem åren. Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga vuxna under perioden. Flyttlassen går framför allt till universitetsstäderna Lund, Umeå, Uppsala och Linköping. Även Solna och Sundbyberg har mycket stor ökning av unga vuxna.

Värst på Höglandet och bland de värsta i hela Sverige är Ydre kommun som tappat 34 procent av sina unga på fem år. Än värre är skillnaderna mellan kvinnor och män. 45 procent av kvinnorna (mest i hela Sverige) har stuckit medan bara 24 procent av de unga männen.

Habo kommun toppar listan men närheten till Jönköping gör Habo till en attraktiv boendeort ändå. Det är mycket värre för Ydre som inte ligger tätt intill någon större stad.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook