Krönika Vetlanda

VBK-krönika: Sirius får inte ta poäng

Gais-Sirius tisdag 19.00 på Heden i Göteborg. Där har ni matchen som kan avgöra Vetlanda BK:s öde den här säsongen. Visserligen är dagens match mellan Tillberga-Kalix också viktig, men jag vill gärna gå händelserna i förväg. Andreas Lysells straffmiss i slutminuten mot Sandviken kan givetvis bli förödande.


Men jag tror ändå inte att Kalix tar in 15 mål och fyra poäng på VBK. Men förmodligen kommer VBK-anhängarna att hänga över text-tv och/eller elitrapport i eftermiddag för att följa nämnda match. Då tar redan nedflyttningsklara Tillberga emot norrbottensgänget.

Egentligen ganska signifikativt att Lysells straffmiss kan bli avgörande. VBK:s skytte har varit under all kritik den här säsongen, men det känns som om detta tema redan är avhandlat.
Däremot har man lyft sig spelmässigt under de senaste matcherna och jag tror faktiskt att man kan besegra Broberg en gång till. Minns premiärsegern i Sapa Arena. Främst är det Jesper Jonssons och Suzdalevs driftkraft framåt som gjort VBK till ett bättre lag. De vågar utmana och gå framåt och har de sedan med sig ytterligare en eller flera gulsvarta spelare skapas det ofta chanser framåt.

Tyvärr håller man i bollen lite för länge fortfarande och spelar bakåt. Lagkaptenen Stefan Norden är kanske den största syndaren här. Visst, man kan inte anfalla huvudlöst framåt, men det är som i allt annat “lagom är bäst”. Jag vet inte heller hur många frislag VBK haft i närheten av offensiv hörnflagga och valt att spela hem bollen på backar eller libero. Här lyfter/slår de flesta in bollen mot motståndarmålet. Man hoppas på en styrning, andraboll eller att kanske få till en hörna. När VBK spelar tillbaka bollen ställs man på nytt emot ett helt uppställt motståndarlag och det är detta man vill komma bort ifrån.

Resultaten gick inte alls VBK:s väg i lördags och då inte bara hemmamötet mot SAIK.
Skulle Sirius tappat poäng mot Västerås vilket man inte gjort eller Vänersborg-Gais spelat oavgjort (vilket man inte heller gjorde), skulle det redan stått klart att VBK i ett eventuellt kval skulle få möta Gripen som samma lördag blev klart för kval. Gripen är klart hanterbara och mot dem vinner VBK 9 av 10 matcher – minst.

I norra Allsvenskan har seriemakarna fått till en riktig rysare. I dagsläget leder visserligen Örebro med två poäng före Ljusdal men de senare har en match mindre spelad.
I sista matchen möts Ljusdal-Örebro! Segraren går upp i elitserien och tvåan får kvala mot ett allsvenskt lag, i dagsläget Sirius.
Ljusdal och Örebro har till den här säsongen gjort stora satsningar för att nå elitserien och här kan de kvalande elitserielagen få problem.
Här ger jag elitserielagen 60 procents chans att vinna.
Det är därför viktigt att Sirius inte tar poäng av Gais på tisdag.

Å andra sidan….VBK ska alltså ta kvalplatsen först. Men man möter ett förmodligen ganska omotiverat Broberg som, tillsammans med Edsbyn, Hammarby och Kungälv kommer att hamna mellan plats 5-8 vilket innebär att något av de fyra lagen som ligger högst i serien får välja något av dessa nämnda lag. Ettan väljer först och så vidare.

Kalix möter Bollnäs som kan gå förbi Västerås. Skulle Bollnäs hamna före Västerås får man välja mellan två lag annars får man “ta det lag som blir över”.
Kanske talar detta till Bollnäs fördel något?
Mycket spekulation, men det är ganska kul och jag tror och hoppas att det till slut slutar lyckligt för att gulsvart bandygäng och då tänker jag inte på Trollhättegänget Gripen…

Leif Hedberg

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook