VBK ledde men Hammarby vann igen

Efter drygt 16 minuter var Vetlanda BK i en 3-0-ledning i hemmamötet mot svenska mästaren Hammarby IF på söndagskvällen. Men 74 effektiva minuter därefter hade Hammarby vunnit med 8-5. Och dessutom mycket rättvist.

Det var många som höjde på ögonbynen då VBK gick fram till 3-0 efter mål av Björn Einarsson, Johan Löfstedt och Patrik Gustafsson. Den senare spelade för övrigt fram till de övriga två målen.Ställningen 3-0 stod sig hela första halvlek ut. Men det ska också sägas att VBK hade lite av ”stolpe-in”. Eller rättare sagt, Hammarby hade stolpe/ribba ut.Vid tre tillfällen träffade de grönvita ramen och samtidigt storspelade VBK-målvakten Jonas Skorven” Person i VBK-kassen.”Skorven” är i dag Sveriges klart bäste bandymålvakt, men någon plats i VM-truppen fick han vilket säger det mesta om förbundskaptenen Franco Bergmans laguttagning – och kanske hans bandykunskaper…”Skorven”  skulle vara lika given i blågult som Hammarbys skyttekung Patrik Nilsson är. Den senare gjorde inte många HIF-fantaster glada i första halvlek, men i andra släppte det för både honom och hans lagkamrater. Främst då landslagskollegan Robin Sundin som inte VBK fick något stopp på.Lägg därtill att VBK:s speluppbyggare och högerhalv Fredrik Rinaldo av någon anledning spelade mycket sparsamt i andra halvlek. Detta innebar att trycket från Hammarby blev VBK övermäktigt. Hammarbys seger var mycket rättvis. VBK klarar inte heller av när ett lag trycker på som Hammarby gjorde. Facit blir ofta bortslagna uppspel vilket straffar sig direkt.På tal om straff så räddade ”Skorven” Person en straff igen, men denna gången till ingen nytta. VBK ledde matchen med  5-4 med kvarten kvar att spela, men fick alltså återigen se sig besegrat av Hammarby.När det gäller Einarsson-bröderfighten så vanns den av lillebror Per i Hammarby som svarade för tre mål, storebror Björn i VBK gjorde två medan mellanbroder Ulf fick gå mållös av isen – vilket han förmodligen ändå gjorde med ett leende på läpparna.  Nu väntar några – på papperet – enkla motståndare för VBK som i tur ordning ska möta Vänersborg (borta), Sirius (i Målilla), Boltic (hemma) och Tillberga (i Västerås).Alla de fyra lagen återfinns efter VBK i tabellen.Problemet med VBK är bara att man har svårt att styra matcher. Men skulle man ta 4-6 poäng på de matcherna lär man i alla fall rycka från de undre strecken som annars kan närma sig fortare än man anar.