Sport

VBK svenska mästare – om tre år…

I morgon, onsdag, drar årets elitseriesäsong i bandy i gång. Jag tror att Vetlanda BK blir svensk mästare. Men först om tre år… Så skriver Höglandsnytts Leif Hedberg i den här krönikan.

Det blir en mycket splittrad första omgång.

De sju inledande matcherna är fördelade på inte mindre än fem matchdagar. Första omgången inleds på onsdag med två matcher och avslutas på söndag med matchen Edsbyn-Vetlanda BK.

Om detta kan man ju tycka vad man vill, men jag är säker på att gemene man föredrar samlade omgångar.

VBK börjar alltså på bortaplan mot Edsbyn och möter därefter i tur och ordning Villa-Lidköping (h), Bollnäs (h) samt Broberg (b).

VBK-poäng i någon av de matcherna är enligt mig att betrakta som rena rama bonusen. Årets VBK kommer nämligen att få slåss med näbbar och klor för att överhuvudtaget hänga kvar i högsta serien. Man har tappat spetskompetens i Per Einarsson och liberon Andrej Sannikov.

På nyförvärssidan har inget liknande värvats in. Där handlar det om komplementspelare som fyller ut truppen. Däremot har man flyttat upp ett antal riktigt duktiga juniorer och det är här vi har VBKs framtid, apropå att VBK kan ta SM-guld om tre år.

Jag tänker närmast på spelare som Jesper Jonsson, Joakim Andersson och Tim Persson. Men bakom dem finns ytterligare ett stort antal duktiga juniorer. Dessa tre, plus Erik Ivarsson och Philip Lennartsson, kommer med all säkerhet att finnas med i A-laget hela säsongen. Alltså fem juniorer.

Frågan är bara om man får behålla alla löften?

Minns bara kommentaren från Joakim Andersson från förra säsongen då han i TV sa att han i framtiden hellre ville spela i en storklubb…

Undrar om inte VBK-ledningen satte i halsen när Jocke uttryckte den önskan. Stöttepelarna i laget kommer dock att vara målvakten Jonas ”Skorven” Persson, spelfördelaren Johan Löfstedt, ytterhalvsgeniet Fredrik Rinaldo och måltjuven Tomas Knutsson.

Blir någon av dessa skadad vore det – om inte katastrof  så i alla fall mycket tungt för VBK.Och så var det detta som hände i genrepet mot ryska Sibslemash. Knutsson blev skadad.

Aj, aj, aj, aj och 440 stycken aj till!

Vi vet dessutom att Löfstedt och Rinaldo är mycket skadebenägna. ”Skorven” rår dock tydligen varken skada eller sjukdom på. Men så är han också norrlänning… Vilka lag ska då VBK ha efter sig?

Jo. Boltic och IFK Kungälv.

Karlstadslaget är redan utdömt före seriesäsongen och Magnus ”Lill-Frallan” Franssons gäng är med all säkerhet tillbaka i elitserien för att bara spela en säsong. Det kan nog inte ens en norrman som Pål Hansen ändra på.

IFK Kungälv har tappat speedkulan Patrik Johansson till Sirius och det hjälper inte ens att man har Sveriges bästa hemsida. Det blir respass för kexlaget från södra Bohuslän. För VBK blir det klara ett elitseriekval om man vill spela i elitserien säsongen 2011/2012 då Sapa Arena står klar. För jag begriper inte vilka två andra lag man också ska ha efter sig för att slippa kvala. IFK Vänersborg? Kanske. Haparanda-Torneå? Inte troligt. Tillberga. Nej. De flesta förståsigpåare tror att Christoffer Edlunds gäng Sandviken blir svensk mästare. Och med nyförvärv som världens bästa bandyspelare, Micha Svechnikov, i laget, nämnde Edlund och 2 x Daniel (Berlin och Mossberg) så är det inte alls omöjligt.

Men jag har aldrig varit vän av att vända kappan efter vinden. Vill hellre vara en motvalls käring.

Svensk mästare i bandy säsongen 2010/2011 blir Villa-Lidköping.

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook