VBK visade var skåpet ska stå – vann överlägset

Den här gången visade Vetlanda BK Tranås Bois var skåpet skulle stå. VBK vann sista kvalmatchen med hela 10-3 och därmed kvalgruppen relativt överlägset.

Den minnesgode kommer kanske ihåg när VBK med nöd och näppe besegrade Tranås i kvalpremiären med uddamålet.
Men det var då det. Sedan dess har VBK gått som tåget trots en förlust mot Örebro. Den kom å andra sidan då elitseriekontraktet redan var i hamn.

Mot Tranås kom man i underläge med 1-2 efter 20 minuters spel, men gjorde därefter nió raka mål innan Tranås tröstmålade mot slutet. William Sjöberg och Björn Einarsson gjorde tre mål vardera medan Anatoly Suzdalev och Jesper Jonsson gjorde två var. Noterbart är att blott 16-årige förvarsspelaren Sebastian Ytterell debuterade. I VBK saknades Pontus Blomberg och Joakim Andersson som sparades till måndagens avgörande SM-semifinalmatch för U20 mot Vänersborg.

Desto större spänning var det i den andra matchen. Här var Ljusdal tvunget att slå Örebro med minst fem mål för att klara kontraktet. Med mindre än tio ordinarie minuter ledde man bara med 4-2, alltså två mål, och behövde därmed göra minst tre till – vilket man klarade med bravur. Ljusdal vann med 8-2 och spelar vidare i hösta serien medan Örebro och Tranås får ta ny sats i Allsvenskan.

I den andra kvalgruppen var det kanonjämnt och det var inte förrän i slutsekunderna som Sirius räddade kontraktet genom att göra 4-4 mot Gripen hemma och samtidigt slog Kalix in segermålet mot Motala i 94:e minuten. Detta innebar att Sirius och Kalix tar plats i elitserien 2013/2014.