Bandy Krönika

Vetlanda BK behöver bara vinna en kvartsfinal

”Trots att Vetlanda BK har en omgång kvar att spela i serien är man redan klart för slutspel. Vackert så! Nu återstår det att se vilka som väljer vilka. Runt 21-tiden på tisdagskvällen vet vi svaret”, skriver Leif Hedberg i en bandykrönika inför slutspelet.

[adrotate banner=”28″]
VBK tog sig alltså till slutspel. Och jag är inte överraskad. Har hela tiden hävdat att man har ett lag för det.
Och en tränare.
Jag är nämligen förtjust i det mesta som Tommy Österberg hittar på. Han har under resans gång visat att inte stryker någon medhårs. Oavsett om det är en stjärna eller en lovande junior. Han har hela tiden en bra dialog när han intervjuas och ibland känns det som om intervjuaren bara behöver trycka på en knapp så går VBK-tränaren igång. Men Österberg serverar ändå inga ”grodor”. Han är saklig och nyanserad.

Tagit ut ensam
Jag förstår nu också varför Tommy inte ville ha någon som skulle bära en lagledarroll. Då hade han kanske fått samråda om sina laguttagningar/åsikter – och eventuellt vikit sig.
Nu är det han som ensam tagit ut lagen till de 25 omgångarna och vi har facit – slutspel.

Även om det ”bara” blev 21 poäng Förra året fick Sirius kvala för sin existens då man tog 22 poäng. Nu kan förvisso VBK hamna på 23. Det vi vi i morgon kväll.

Unga spelare
Tommy Österberg har också gett de unga spelarna chansen.
Titta bara hur mycket istid Daniel Johansson fått redan från början av serien. Och har blivit bättre match för match.
Och titta på matchen mot Västerås hur han matchade Pontus Vilén som tackade och tog emot genom att göra sina två första elitseriemål.

Den ett år yngre Filip Bringe har också fått sin chans. Även målvaktslöftena Philip Svensk och Oskar Löfstedt har fått visa upp sig i högsta serien.
Hur motiverade inför nästa säsong tror ni Svensk och Löfqvist är nu jämfört om de inte alls hade fått stå en minut i A-laget? Dum fråga.

Det blev succé
När Viktor Törner kom tillbaka efter skada gjorde Tommy om i laget. Och den största överraskningen var att Pontus Blomberg flyttades in på mitten.
Det blev succé.
Att Daren Richardson var en duktig halv visste vi redan.
Pontus har ruskat om ordentligt med sin vågade spelstil på mitten där han inte sällan väljer att hoppa in mellan två försvarspelare istället för att trampa rumt och kanske hamna ute i hörnet.
Det är Österbergs förtjänst.

Nu får vi svaret
På tisdag återstår en seriematch, Vänersborg hemma.
Ska inte VBK lyckas ta en enda poäng mot lagen som hamnar ovanför i tabellen? Nu får vi svaret.
Å andra sidan har man inte förlorat mot något av de lag som ligger efter.
Efter Vänersborgsmatchen ska det väljas.

Utsvulten varg
Jag är ganska övertygad att det lag som väljer först, Sandviken eller Hammarby, väljer VBK. Det är som den utsvultna vargen som springer rätt in i fårskocken för att stilla sin hunger. Han tar givetvis den svagaste först. Glafs! VBK!

VBK är i dag det klart sämsta laget och sedan spelar det ingen roll om både Sandviken och Hammarby har närmare till Söderhamn och Broberg. Skillnaden är en eller ett par timmar i buss.
De får också de bästa förutsättningar om de väljer VBK då de får spela på Sveriges bästa bandyis.
Hur går det då för VBK i kvartsfinalen? Givetvis åker man ut.
Men tänk om man bara kunde vinna en ynka match?
En enda!

Det skulle innebära ytterligare en hemmamatch. Det hade säkert suttit bra ekonomiskt. Vid en bortamatch finns det bara utgifter, men en extra hemmamatch är jag säker på kan ge kanske 100.000 kronor extra – även sedan domararvodet och hallhyran är betald.
Och spelarna är förmodligen kontrakterade mars månad ut så vad gäller den biten så spelar det ingen roll.

Hammarby och Sandviken vinner nio av tio matcher mot VBK.
Oavsett var matchen spelas.
Se nu till så att det tionde tillfället inträffar…

[Bandy]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook