Vetlanda BK förlorade – måste kvala

Vetlanda BK får om två veckor inleda ett kvalspel för att på så sätt försöka hänga kvar i elitserien. Detta står klart efter tisdagens matcher där VBK föll med 3-4 (1-1) mot Gais. Nu hade förvisso inte seger heller räckt i matchen.
Kungälv och Sirius vann sina matcher övertygande.
Nu får VBK kvala tillsammans med Sirius, Motala och Ljusdal där de senare hamnar i VBK:s kvalgrupp.

Matchen mot Gais var jämn i första halvlek och slutade 1-1 efter det att lagen gjort varsitt mål på hörna. VBK:s hörnmål gjorde Björn Einarsson. Då ska det noteras att VBK och Gais är elitseriens klart sämsta lag på hörnskytte.
Det hindrade dock inte VBK från att även göra sina två övriga mål på hörna.

16-årige (17 om bara några dagar) Filip Bringe reducerade till 2-3 på hörna efter det att Gais så här långt in i andra halvlek pressat tillbaka VBK rejält. Bringes förste elitseriemål dessutom. Passet fick Bringe från Åby-kompisen Jesper Jonsson.
Bara kort därefter gjorde Gais 2-4 innan Daren Richardson satte matchens sista mål på hörna fram till 3-4.

Mycket rättvisa siffror då Gais är ett bättre bandylag.
Framförallt måste VBK jobba med sitt passningsspel. Det håller inte att slå bort var och varannat pass. “Indianpasset” fram till Gais 2-4-mål är signifikativt för VBK:s passningsspel den här säsongen.

Nu rättade man till hörnstatistiken något men här finns också väldigt mycket att önska.
VBK saknade Philip Lennartsson och Erik Ivarsson. Dessutom utgick lagets kanske just nu bäste spelare, Pontus Blomberg, tidigt i andra halvlek.
Förutom VBK och Ljusdal kommer ettan i den norra allsvenskan och tvåan i den södra gruppen att ingå i VBK:s kvalgrupp.
I skivande stund är detta Örebro och faktiskt Tranås vilket ger två derbymatcher. Men det kan lika gärna bli Boltic eller Jönköping även om Tranås på pappret har ett enkelt spelprogram kvar.
Kvalet till allsvenskan inleds först om två veckor, den 27 februari.