Vetlanda kommun ger skolbarnen träsprit | Höglandsnytt
Debatt

Vetlanda kommun ger skolbarnen träsprit


[adrotate banner=”28″]
”Enligt livsmedelsverket blir metanol (träsprit) ett av de ämnen som skapas i den så kallade omestringen av margarin”, skriver Vetlandapolitikern Lars-Olof Reinfeldt (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt om serveringen av margarin i Vetlanda kommun.
[adrotate banner=”27″]
Med anledning av “Smörupproret i Nye” och senaste tidens diskussion om att Kostenheten i Vetlanda serverar margarin i skolor, inrättningar och servicehem tycker jag att nedanstående text bör delges kostchef Lena Ottosson. Jag hoppas att detta klargör varför föräldrarna är så mån om sina barn när kommunen ska bestämma vad som är näringsriktig mat.

Förutom vatten så är den största ingrediensen i svenskt margarin och lättmargarin palmolja. För att kunna odla palmolja röjs det tusentals kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får betala med sitt liv. När det skövlade området sedan kultiverats och dom odlade palmerna växt färdig skickas palmerna till ett raffinaderi där oljan genomgår kemiska processer, bland annat blekning. Man häller sedan över oljan i stora pråmar, som ofta fraktat andra kemikalier i samma behållare med undermålig rengöring däremellan. Vad har margarin och toalettstolar gemensamt? När den allt annat än trevliga sörjan sedan anländer till en margarinfabrik måste den genomgå en reningsprocess, för man önskar nämligen att få bort all otrevlig stank och smak ur oljan.

När man tar bort råvarornas naturliga egenskaper använder man natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel (bentonitlera som regenereras med svavelsyra). Sedan använder man aceton för att skilja det fleromättade fettet från det mättade fettet. För att få margarinet att likna smör, måste man omestra fettmassan så den blir mindre klumpig. Detta görs genom att tillsätta en frätande lösning som heter natriummetylat. Enligt livsmedelsverket blir metanol (träsprit) ett av de ämnen som skapas i den så kallade omestringen, men inte tillräckligt stora mängder för att de ska tycka att det är alarmerande.
Äkta varor och människor mår vi bra av!

Lars-Olof Reinfeldt (mp), Vetlanda
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Kriget mellan margarinet och smöret fortsätter och populisten Reinfeldt från Vetlanda är inte sen att haka på. I ovanstående debattinlägg räknar han upp den ena kemikalien efter den andra som enskilt alla är relativt häsovådliga. Han skulle kunna göra samma sak med allt godis barnens föräldrar proppar i sina barn på lördagar.

    Bästa lösningen är att föräldrarna i Nye skickar med små smörpaket som barnen smetar på sina smörgåsar då blir alla nöjda och föräldrarna kan själva bestämma om barnen skall äta smör eller margarin. Ännu bättre vore det om barnen får ta med sig matlåda hemmifrån, Då kan kommunen avskeda kökspersonalen och använda pengarna till undervisning. Dessutom får barnen en försmak på hur det är i vuxenlivet. Bästa av allt är att föräldrarna får total kontroll på vad deras barn äter.

Kommentarer avstängda