Debatt

Vetlanda kommuns avverkning av skog i Östanåområdet

Ända sedan mitten av 1960-talet har kommunen hållit igång en expansion av fastigheter, företag, vägar och gator i kommunens västra del. I denna del ligger också det av Vetlandaborna så uppskattade Östanå friluftsområde.

Under de sista årtiondena har man omsorgsfullt byggt igen huvuddelen av området som tidigare var tillgängligt för rörligt friluftsliv.

Grumlan, vår högt värderade badsjö, de nya bostadsområdena, industrin samt golfbanan gör det omöjligt att utöka friluftsområdet

Detta värdefulla lilla område har minskat så att det nu har en utsträckning Västerleden-gamla Östanåvägen på 3-600 m. Det nybyggda Västra Hult avskärmar en nordlig liten skogsrest från en sydlig, nästan lika liten skogsrest, effektivt. Golfbana, som vår, sommar och höst inte kan brukas av allmänheten, är avsevärt större till ytan än skogsområdet kring elljusspåret. Orienteringsklubben Njudung, som har sin klubbstuga i området, har fått sina möjligheter att utöva sin sport avsevärt begränsade.

Men kommunen är inte nöjd med detta. Nu har man börjat avverka skog i området! (Även om träd lämnas är det inte en skogspark vi vill ha.) Vi som brukar friluftsområdet vet egentligen inget mer än vad som står på kommunens hemsida om avverkningen.

Man tar sig för pannan. I och med detta kan man nog påstå att det sista av kommunens attraktiva närområde för rörligt friluftsliv är ett minne blott.

STEFAN LARSSON

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook