Debatt Opinion

”Vetlanda – konsulternas paradis”

”Vi skattebetalare ledsnar på era ständiga konsultköp! Det är inte era egna pengar ni förvaltar utan våra skattepengar”, skriver en Vetlandabo i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om senaste konsultköpet för att lösa krisen på Bäckseda skola.

[adrotate banner=”6″]

När inte den egna kraften och kompetensen räcker till så anlitas som sista utväg konsulter. Men i Vetlanda kommun gör man tvärtemot ty där saknas handlingskraftig politisk ledning och kompetens.

Ofta kan vi läsa hur Vetlanda kommun köper in konsulter som kostar onödiga pengar. För några dagar sen kunde vi läsa ännu ett färskt exempel inom skolvärlden. Där löser man kompetensbristen genom att dels anställa en ”bredvidgående extraperson” och dessutom ytterligare en person. Ni gissar rätt en konsult!

Vad sysslar ansvariga med?

I företagsvärlden löser vi sådana bekymmer genom en enkel och odramatisk omplacering. Omplaceringen hjälper alla – inte enbart den som ej mäktar med sitt uppdrag. Den berörde passar oftast bättre på annan tjänst, mår bra i längden och resultaten blir goda för alla. Skulle vi hantera frågor på det sätt som kommunen gör då kunde vi lika gärna packa ihop våra pinaler och lägga av. Det kostar alldeles för mycket,

En kompetent politikerledning måste till och hur illa ställt är det med kompetensen hos ledande tjänstemän? Varför åtgärdar ni ej såna här brister med vanligt sunt förnuft? Hur kan politiker ge tjänstemän alla dessa friheter. Stopp – och näven i bordet gäller!

Vi skattebetalare ledsnar på dessa era ständiga konsultköp! Det är inte era egna pengar ni förvaltar utan våra skattepengar som ni hanterar så gräsligt illa. Lägg skattepengarna på verkliga behov inom skola, vård och omsorg!

Leif, skattebetalande företagare Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Leif, skattebetalande företagare i Vetlanda har uttalat sig om konsulter.
  Först ett par frågor. Betalar inte alla företagare i Vetlanda skatt, eller är det Leif som gör det.
  Uttalar man sig för andra, ”Vi skattebetalare”, så bör man ha deras fullmakt att göra det. Det bor dock ca 25000 människor i kommunen. Alla har inte samma uppfattning men de betalar skatt
  Efter 45 år som kommunanställd ingenjör med uppdrag som projekteringsingenjör, projektledare, internkonsult och gatuchef känner jag till konsulter och konsultupphandling mycket väl. En kommunal organisation är oftast mycket bantad. Man har så knappt mycket anställda som behövs för det dagliga rutinarbetet, och man är duktig på de arbetsuppgifterna. När det skall göras något utöver det vanliga så saknar man kompetens eller hinner inte, men ändå måste uppdraget göras på ett professionellt sätt. Då anlitar man en konsult.
  En konsult är en specialist inom ett smalt område, och har blivit detta genom att bara jobba med en typ av problem. Man beskriver problemet för konsulten och ber att få ett förslag till lösning. Konsulten måste givetvis först visa att han är kompetent inom området.
  Under 33 år som fritidspolitiker har jag ofta hört från vänsterkanten att konsulter kostar pengar, men att den egna personalen inte gör det. Jag kan ana samma insikt hos den skattebetalande Leif. Kommuner toppar förvisso inte löneligan, men inte är personalen gratis. Om man måste anställa någon med specialitkompetens istället för att anlita en konsult så kostar det också, och dessutom finns de kvar i lönerullan när uppdraget är slutfört. Och vad skall de göra då?
  Det är lätt att gnälla och skälla på kommunen, och ibland finns det fog för det. Men gör det med förståelse för den verklighet som kommunen står i.

  K-E Strandh
  skattebetalande pensionär

  1. Till mångsysslaren Strandh.
   Typiskt uttalande från en fritidspolitiker som varit med 33 år och samtidigt skapat bred kunskap om de allt för ofta återkommande köpta konsultuppdragen. Den som varit engagerad som i ditt fall – har all anledning att göra dig hörd med tillrättaläggande om det nu var ett sådant?
   När politiker och tjänstemän lever i ett slags symbios, skapar de en trygghet för att inte komma i skottgluggen – så blir man överens vi köper en konsulttjänst så behöver ingen bli skottavla i beredning av ärende eller efter beslut. (Man köper en ”skottavla”)
   Politiker är mycket dåliga på att utnyttja den totala kompetens som finns i Vetlandas totala administrativa delar. Kommunledningsförvaltningens chef Magnus Färjhage har inte hunnit än att kartlägga och utnyttja sin egen personal, vilket bland annat leder till många gånger helt onödiga köpta konsulttjänster.
   Strandh har spelat på båda planhalvorna. Nu som skattebetalande pensionär. Därför tycker jag att du ska bestämma dig för om du fullt ut bevakar efter att vara skattebetalare eller att försvara de sjuka, de dåligt underbyggda beslutet för upphandlingar av konsulttjänster.
   Om Leif är aktiv och tillhör ett parti som jag sympatiserar med, skulle jag hellre kryssa honom nästa val än att jag skulle rösta på centerpartisten Strandh. Ändå inser jag honom som en frisk fläkt i den uppfriskande debatten om möjligt och omöjligt.

 2. Jag är företagare i Vetlanda kommun och delar Leifs uppfattning fullt ut. Vi måste ställa krav på de kommunanställdas kompetens så att vi kan undvika dessa ständiga konsultkostnader. Detsamma gäller de styrande politikerna. Men de verkar inte kunna styra alls.
  Tråkigt att du Kjell-Egon inte finns kvar som kommunal tjänsteman. Du verkar vara mycket kunnig!
  Hur det däremot förhåller sig med förnuftet kan jag inte uttala mig om. Jag känner dig alltför dåligt!
  Kanske kan kommunen anlita dig som konsult. Du är tydligen pensionär. Pensionärer kostar inte oss företagare så mycket i sociala kostnadspålagor!
  Också skattebetalare

 3. En liten sammanfattning.
  Man måste alltid vara medveten om sina möjligheter att göra ett bra jobb.
  Alla uppdrag är lika viktiga och har en stopptid. Om man är överhopad av arbete och det kommer in mer än man hinner med eller behärskar måste man prioritera. Jag förde en lista över pågående uppdrag och det var ibland upp till 40 pågående projekt samtidigt. Det fanns ändå ingen ursäkt för att slarva och hafsa i jobbet. Säkert känner många igen sig i detta.
  Då är det läge för ett konsultuppdrag. Det kostar pengar, men det gör egen personal också, och uppdraget blir snabbt och sakkunnigt utfört. Så enkelt är det!
  En konsult kan kapa arbetstopparna och tillföra saknad kompetens. Värre är det inte.
  Det är långt värre att uppdrag blir liggande på grund av tidsbrist, eller blir dåligt utförda på grund av bristande kompetens.
  Det värsta är skribenter som inte törs stå för sitt namn.

 4. Än en gång till mångsysslaren Kjell-Egon Strandh.
  Det är bra att du inte noncharlerar oss som skriver under signatur. Kaxiga skribenter som du brukar nobba med att kort och gott säga ”jag besvarar inte anonyma inlägg”. Det är också bra att du beskriver dina breda erfarenhet så att vi kan väga in vilken tyngd vi ska tillmäta dina inlägg.
  Dina trettiotre år som fritidspolitiker bör innebära att du kan bedöma lämplighet i ett särskilt konsultuppdrag som kostar 280 000 kronor – om det i nuläget med oblanser i ekonomin är rimligt av maktblocket att handla upp ett konsultuppdrag som begränsas till skapande av ny kommunlogga, – som därefter om beslut tas om genomförande kommer att kosta mångdubbelt mer för ett genomförande?

  Stig fram nu igen mångkunnige centerpartist Kjell-Egon Strandh – du har bred erfarenhet av när konsulters bidrag till problemlösningar är lämpliga att finansieras av skattemedel trots att det finns kompetens i egna verksamheter – så går det tyvärr ofta till i vårt Vetlanda.

  I avsaknad av partibeteckning – brukar jag lyssna av företrädare för gatans parlament. Detta har gett anledning att allt oftare ifrågasätta dem som suttit för länge och hamnat allt djupare i spår från det förgångna.
  Nu är det läge för att kolla ”om du törs” ha en offentligt redovisad uppfattning i en konkret fråga om konsultparadiset Vetlanda Kommun – där du haft inflytande som politiker och varit tjänsteman i flertal olika kommuner. Visst är det väl så att du ska tillerkännas att ha goda förutsättningar att vara konkret i min atualiserade fråga.

Kommentarer avstängda