Vetlanda Posten förlorade mot kommunen | Höglandsnytt
Nyheter Vetlanda

Vetlanda Posten förlorade mot kommunen

Vetlanda Postens redaktionschef ville ha ut handlingar från Vetlanda kommun rörande en viss person. Kommunen vägrade och hävdade sekretess. Kammarrätten gå i en färsk dom går kommunens linje men bara delvis.

[adrotate banner=”6″]
Redaktionschef Petra Östgård begärde tidigare i februari i år ut handlingar om en persons sinnestillstånd. Dessa handlingar fanns hos Vetlanda kommun och handlingar hos kommunen är av naturen offentliga, om de inte är sekretessbelagda. I detta fall hävdade kommunchef Magnus Färjhage sekretess och vägrade lämna ut handlingarna och menade att personen som nämns i handlingarna skulle lida ”betydande men” om uppgifterna röjdes.
Vetlanda Posten hävdade dock sin medborgerliga rätt att ta del av allmänna handlingar, den så kallade offentlighetsprincipen, och överklagade kommunens beslut till kammarrätten.
Kammarrättens dom innebär att en av handlingarna ska vara fortsatt sekretessbelagd. Två handlingar innehåller dock inte sådan information att de omfattas av den aktuella sekretessen och skulle därför kunna lämnas ut.
Handlingarna innehåller uppgifter om en persons hälsotillstånd.
Enligt Vetlanda kommun innehåller handlingarna starkt komprometterande uppgifter om personer, uppgifter som det inte säkert att de är sanna och att det är upp till polis att utröna skuldfråga.
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook