Debatt Ekonomi Toppnyheter Vetlanda

Vetlandaföretag vill anställa 1000 personer

Ideell second hand är redo att hjälpa människor ta ett första steg in på arbetsmarknaden – men utestängs. I ett öppet debattinlägg frågar Holsbybrunnbaserade Erikshjälpen Second Hand regeringen varför organisationen inte får vara en del av lösningen för människor som vill ha meningsfull sysselsättning.

”Bara vi på Erikshjälpen skulle, i princip, i morgon dag kunna ta emot tusen personer i våra second hand-butiker. Lika många som regeringen vill att alla landsting, Göteborgs stad och Malmö ska klara av tillsammans!” skriver Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand, i debattinlägget på SVT Opinion.

Att skapa jobb åt människor som tidigare fanns inom Fas 3 är en stor utmaning i Sverige i dag. Regeringen har tillsatt en halv miljard kronor för att skapa flera tusen extratjänster. Merparten ska tas fram inom kommunerna, Göteborg fick beting på 334 extratjänster och Malmö 197.

”Vi på Erikshjälpen och andra inom second hand-handel har upparbetade rutiner och är vana vid att ta emot oerfaren arbetskraft. Vi finns här, en hel bransch villig att hjälpa till, redo att vara en del av lösningen på regeringens – och landets – problem. Men vi får inte”, skriver Tomas Bjöersdorff.

Den 1 juli öppnades möjligheten att anställa personal inom ramen för extratjänster ibland annat i kulturell verksamhet, trossamfund och ideella föreningar inom social hjälpverksamhet. Men i det finstilta uppgavs att extratjänster inte kan skapas i ideella föreningar som bedriver ”ekonomisk verksamhet”, vilket omfattar ideell second hand-verksamhet.

”Ylva Johansson, ni har satt upp målsättningar som ni inte klarar av att nå. Här står vi med utsträckta armar och undrar: Varför får vi inte hjälpa till? Fas 3 är borta men människorna finns kvar”, skriver Tomas Bjöersdorff i debattinlägget.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook