Ekonomi Höglandet Vetlanda

Vetlandaföretagets storsatsning på flyktingar – så många har fått jobb

Det är nu ett år sedan fönstertillverkaren Inwido Sverige i Vetlanda inledde Industrispåret tillsammans med Arbetsförmedlingen och Lärcentrum.

De nyanlända som ingår i Industrispåret får utbildning i svenska och möjlighet att praktisera vid ett företag. På Inwido Sverige i Vetlanda läser deltagarna svenska två timmar dagligen på arbetsplatsen. Därutöver introduceras de till arbetsuppgifter i fönsterfabriken. För den enskilde deltagaren pågår programmet i tre månader.

Inwido Sverige i Vetlanda tog emot de första studenterna den 12 december 2016. Det var en grupp på elva personer. Av dessa har i dag fem personer fast anställning. Efter det första året har Inwido Sverige tagit emot och avslutat tre grupper med totalt 22 deltagare. Av dessa har nu 10 personer fast anställning i företaget. En fjärde grupp med sex deltagare började i december 2017.

– Vi är mycket nöjda med Industrispåret. Det är av stort värde för både företaget och deltagarna. Det är bara att konstatera att vi som företag kommer att vara beroende av inflyttad arbetskraft framöver och samtidigt bidrar vi till integrationen i samhället. Ett fast jobb är nyckeln till ett återfunnet fotfäste och självständighet när man är nyanländ i Sverige. Vi fortsätter med Industrispåret och hoppas kunna behålla den stora andelen nyanställningar, säger Henrik Hjalmarsson, VD för Inwido Sverige, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook