Vetlandapolitikernas krav: Amnesti, låt flyktingpojkarna få stanna | Höglandsnytt
Debatt

Vetlandapolitikernas krav: Amnesti, låt flyktingpojkarna få stanna


”Det är dags för regeringen att agera i humanitetens namn och införa allmän amnesti för barn och ungdomar från Afghanistan”, skriver Catarina Rönnung (s) och Astrid Toll (s) i Vetlanda i ett debattinlägg.

Mitt i vårt trygga ombonade Sverige har sex ensamkommande afghanska pojkar tagit livet av sig. De har kommit som flyktingar till vårt land i förhoppningen om att få leva ett drägligt liv. Unga afghaner som har kontakt med varandra via det mörka nätet planerar ett kollektivt självmord för att slippa återvända till en tillvaro utan framtid. Flera hundra flyktingbarn och ungdomar lever i kriminalitet i Stockholms undre värld. Vem tar ansvar för dem?

De flesta afghanska tonåringar som skickas tillbaka har vuxit upp i Iran . De skickas till sitt förmodade hemland där de är främlingar, i de flesta fall utan familj och släkt som skydd.
Mottagandet fungerar inte alltid som migrationsverket tänkt sig. Arbetslösheten är skyhög och stora delar av landet är talibankontrollerade områden där våld och övergrepp härskar. Säkerhetsläget har förvärrats sedan Nato dragit bort större delen av sin truppstyrka. Civila dödas och skadas.

Barnombudsmannen och socialstyrelsen har slagit larm. Men vad har egentligen hänt sedan dess? Myndigheter och kommuner bollar ansvaret mellan sig. Den medicinska åldersundersökning som migrationsverket tagit initiativ till skall börja först i mars. Den tidigare har varit resultatmässigt högst osäker . Det värsta är att dessa undersökningar drar ut orimligt långt på tiden – en tid som blir en utdragen psykiskt påfrestande väntan.

Stora delar av Europa inklusive Sverige har en åldrande befolkning och har behov av ett tillskott migranter. Även om läget är ansträngt på grund av syrienkriget för närvarande kommer migrationen på sikt vara av godo.
Det är dags för regeringen att agera i humanitetens namn och införa allmän amnesti för barn och ungdomar från Afghanistan.

Catarina Rönnung
Astrid Toll
Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook