Nyheter

”Vetlandas fyra poliser ska utgå från Vetlanda”

”Helt visst ska Vetlanda ha sina fyra områdespoliser. Det har aldrig varit tal om annat”, försäkrar Åke Linnér, chef för polisen på Höglandet. ”De fyra ska också i fortsättningen utgå från Vetlanda.”

Än så länge finns det inga poliser klara för att hoppa in efter de två som ö vefrgått till andra uppgifter. Den rekryteringen pågår och kan gta sin tid.

Åke Linnér pekar på Nässjö, där man ganska länge saknat två områdespoliser. Men sedan i måndags är styrkan fulltalig, d v s fyra närpoliser.

Även om man saknar två närpoliser i Vetlanda innebär det inte att man överger kommunen.

”Arbetsledningen vet ju om att det är så och ska se till att man fyller på med ’vanliga’ poliser tills de aktuella tjänsterna har besatts.

Man gör inte sällan jämförelser mellan Sävsjö/Vetlanda och Aneby/Tranås. Inom det senare området arbetar åtta områdespoliser plus en som också har andra uppgifter. Sävsjö/Vetlanda har när läget är normalt sex områdespoliser.

”Det är naturligt med samarbetet över kommungränsen”, menar Åke Linnér. ”Ungdomarna och befolkningen i övrigt rör mellan de båda centralorterna, därför känner man människorna i sina egna kommuner och kan hjälpa varandra med tips. Det är likadant i fråga om Aneby/Tranås.”

Totalt finns i normalfallet ungefär 60 uniformerade poliser på Höglandet – förutom alla de som jobbar med utredningsverksamhet och andra polisiära uppgifter. Dygnet-runt-tjänsten ute i samhället är personalkrävande. För att hålla en enda polisbil bemannad dygnegt runt går det åt 16 tjänster.

Det har funnits tider med stora brister i personalförsörjningen på Höglandet. Men de tiderna är förbi – i varje fall just nu. Det har också satt sina spår när man ser till effektiviteten. Åke Linnér:

”Vi är i fas med målen – kanske till och med något över dem!”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook