Debatt Opinion

Vetlandas kranvatten bäst för dina tänder och ekonomi

”Det känns skönt att det äntligen kommit en undersökning som påtalar vad vad som är mycket skadligare än godis för våra tänder”, skriver tandläkaren Lars-Olof Reinfeldt på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”6″]
Tänk vad vi tandläkare har talat om för våra patienter gång på gång i ett tjugotal år att det är syran och inte sockret som är boven för hål i tänderna.
Sockret behöver omvandlas till mjölksyra för att fräta sönder våra tänder emedan det är fritt fram för syran i frukter, juicer och andra drycker med lågt pH att skada direkt.
Hur många gånger har man inte hört patienter säga;
“Varför har jag så många hål som behöver lagas? Jag äter ju inget godis och jag borstar ju tänderna 3 ggr om dagen direkt efter jag har ätit och druckit!”
Patienter över lag har god munhygien. Karies har mycket lite med att göra hur rent det är i munnen utan vilka ämnen du stoppar i dig och att din saliv är bra och riklig!
Tandlossning är däremot avgörande av hur du sköter din munhygien.
Den nu publicerade undersökningen graderar olika drycker i surhets och skadlighetsgrad från Loka citron över juicer till uppiggande sportdrycker. Av den framkommer att de nu så populära sportdryckerna är de absolut farligaste för våra tänder! Även de nu så populära måltidsdryckerna med kolsyrat vatten och olika smaker angriper våra tänder. Därför är vårt vanliga kranvatten i Vetlanda både bäst för dina tänder och din ekonomi.
De nu uppväxande ungdomarna är inte vana vid att se tändernas om något som vi vårdar för att slippa besvär. Vår goda barntandvård har lyft Sveriges befolkning ur tandvärken och tandlöshetens skräck för många decennier sedan.
Samhället har nu en dold tickande bomb om vi inte informerar och medvetandegör dessa faror. Hur många har inte känt isningar vid vid kalla drycker, gått till tandläkaren som konstaterar att det finns inga synliga hål. Detta är ett varningstecken att se över vad man äter och dricker.
Frukt är ju väldigt nyttigt säger du! Jo jag håller med men måttlighet gläder inte bara tandläkare utan även dig och din plånbok!
Lars-Olof Reinfeldt
Tandläkare, Vetlanda
[adrotate banner=”6″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

 1. Var hittar man den undersökningen. Har ju tidigare hört om att smaksatt mineralvatten inte är bra för tänderna. //NN

 2. Hej NN,
  Undersökningen finns redovisad i SvD i går och i förrgår.
  Den fanns även med på TV-nyheterna i förrgår.
  Bra att detta uppmärksammas och att det nya påfundet att köpa flasvatten är både skadligt för dina tänder och vår miljö!
  Ha det gott NN och drick lagom. Vatten är bra för hälsan!
  Lars-Olof Reinfeldt

Kommentarer avstängda