Debatt Opinion

Vi fick influensa av influensavaccinet

”Läkarens kategoriska uttalande att vi smittats av vaccinet gör oss tveksamma inför nästa höst”, skriver debattören Olle Ljungbeck i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om influensavaccinet.
[adrotate banner=”6″]
Kan någon ge en saklig och ärlig förklaring eller tolkning?
Vaccinet har varit en enastående uppfinning och har räddat många människoliv och begränsat sjukdomarna i världen. Detta borde såväl kritiker som förespråkare kunna vara ense om.
Trots den enorma betydelsen vaccineringen haft för folkhälsan i världen finns det risker som fått katastrofala följder. Inte minst på senare tid har sådana svåra biverkningar kommit i dagen.
Min hustru och jag (vi har ganska hög ålder) har alltsedan vaccinering mot höstinfluensan blev allmän, vaccinerat oss varje år. Vi har själva under denna period i stort sett sluppit ifrån influensa. Själv har jag inte drabbats på minst tio år och min hustru några få gånger men mycket lindrigt.
Som vanligt vaccinerade vi oss i år också. Döm om vår bestörtning när vi ca en månad efter vaccineringen drabbades av en mycket kraftig influensa. Symtomen var halsont, snuva, heshet, hosta som är mycket elakartad inte minst nattetid. Vi springer inte i onödan till läkare men ansåg att vi i detta fall borde besöka en sådan. Denne fastställde diagnosen influensa. Men det som gjorde att jag skriver denna insändare var att han kategoriskt förklarade att vi smittats av vaccinet. Det hör till saken att vi blev sjuka samtidigt. Vi rekommenderades vissa enkla mediciner efter som det knappast finns någon självklar sådan. Vi upplever en långsam förbättring och hoppas att vi snart skall bli besvärsfria.
Vi har i alla år rekommenderat våra bekanta att vaccinera sig just mot influensa. Det inträffade och läkarens kategoriska uttalande att vi smittats av vaccinet gör oss tveksamma inför nästa höst. Vi ställer ju oss också frågan om det kan bli några följdsjukdomar just genom att det är vaccinet som smittat oss. Vi är och har varit två mycket friska pensionärer.
En annan fråga dyker också upp i och med det inträffade. Mediciner kan ge ofantliga vinster om populationen som behöver eller efterfrågar den är tillräckligt stor. Därför har även rikskapitalister gett sig in i ”branchen”. Tas det med andra ord för lätt på risken för skadeverkningar vid framställningen. Är tiden tillräckligt lång den tid läkemedlen testas innan de ges till människor. Hur lagras de. Kan lagringstiden bli för lång etc. etc.
Olle Ljungbeck

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Bäste Olle Ljungbeck,
    Tack för ditt inlägg. Jag har mycket svårt att tro att du och din hustru drabbats av influensa en månad efter att ni blivit vaccinerade. Det mest sannolika är att ni drabbats av någon annan ”förkylningsvirus” eller bakterie som också kan ge svåra besvär av det slag du beskriver. Det vaccin vi änvänder är säkert och väl utprövat. Vi har änvänt detta säsongsvaccin i över 10 år i länet och det ger ytterst få biverkningar. Jag hoppas att ni ska ha fortsatt förtroende för influensavaccinationen.
    Med vänlig hälsning
    Peter Iveroth /Smittskyddsläkare/

Kommentarer avstängda