VIKTIGT: Ge barnen skugga – stoppa cancern! | Höglandsnytt
Debatt

VIKTIGT: Ge barnen skugga – stoppa cancern!


”I ett gemensamt uttalande rekommenderar de nordiska strålsäkerhetsmyndig-heterna kommuner och stadsplanerare att utveckla bra utemiljöer där möjligheten till skuggiga platser ska finnas för barn och unga. Bakgrunden är att antalet hudcancerfall i Norden fortsätter att öka”, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Vi hoppas kunna öka medvetenheten hos kommuner och andra ansvariga för stadsplanering så att de planerar in skuggiga platser när nya områden, förskolor och skolor planeras.

Som exempel på goda skuggåtgärder [finns] segeldukar i anslutning till lekplatser, genomskinliga tak med UV-filter på uteplatser, trädplanteringar på öppna platser eller bänkar som står under större konstruktioner.

Även om solen inte är starkast här i Norden så kan den fortfarande vara farlig för hälsan, det är dessutom många här i Norden som har ljus hud och lätt bränner sig. Vi tror att en kombination av tillgängliga, attraktiva skuggplatser och bättre kunskap om sol och solskydd kommer att minska risken för solskador.

Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook