Höglandet Tranås

Vill ha 5000 nya jobb på Höglandet


5000 nya jobb kan skapas runt Sommen. Nej till gruva och ja till besöksnäringen, skriver Hans Mannefred, folkbildare/fristående samhällsdebattör, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt där han frågar kulturministern Amanda Lind (MP) om hon är beredd att stödja hans vision om att 5000 nya jobb runt Sommen kan skapas under en 10-års period med kulturen och folkbildningen som redskap.

En gruvolycka i Norra Kärr – om det nu blir en gruva – blir ett allvarligt hot mot Sommens framtid. Därför säger jag nej till gruva och ja till Sommen.

Jag säger jag ja till en satsning på besöksnäringen runt Sommen. Jag föreslår en storsatsning under en tioårs-period på att utveckla besöksnäringen och min vision är att varje år ska det skapas 500 nya jobb runt Sommen inom denna näring, så att det blir 5 000 nya arbetstillfällen under en 10-års period.

Italien är ett av världens främsta turistmål med uppemot 50 miljoner besökare om året från hela världen. Jag har själv under åren som folkbildare haft många kontakter med italienarna och Italien och lärt mig att turismen är en mycket viktig inkomstkälla för den italienska statskassan och den ger miljoner med arbetstillfällen. Vi har mycket att lära av dem hur man lockar till sig turister och därigenom stärker besöksnäringen för att exempelvis se till att människor får upplevelser och möjligheter till att koppla av.

Likadant kan det bli kring Sommen om staten satsar på detta och kommunerna runt sjön samarbetar för att utveckla turistnäringen. En projektgrupp kan bildas och mitt förslag är att den leds av fd LRF-ordföranden, landshövdingen i Jönköpings län Helena Jonsson, som kommer från Tranås. Även kommunstyrelsernas ordförande från kommunerna: Boxholms kommun, Kinda kommun, Tranås kommun och Ydre kommun bör ingå i projektgruppen. Som expert/rådgivare till gruppen bör knytas Carl Jan Granqvist, som är mångfaldens mästare.

Studieförbunden uppmanas av mig till folkbildningsinsatser om vatten. Och då tänker jag inte bara om vatten lokalt, utan även globalt.

Min tanke är att vi med kulturen och folkbildningen som redskap ska Rädda Sommen och skapa 5 000 nya jobb inom besöksnäringen runt sjön.

Jag frågar nu vår kulturminister Amanda Lind (MP) om du är beredd att stödja min vision om att med folkbildningen och kulturen som redskap skapas 5 000 nya arbetstillfällen runt Sommen under en 10-års period?

Hans Mannefred
Folkbildare/fristående samhällsdebattör

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook