Höglandet

VILL HA DIN DEKLARATION! – INTE ENS DÖDEN BEFRIAR DIG FRÅN SKATTEVERKET


De döda måste också deklarera.

Deklarera dödsbo med telefon, sms eller ombud, uppmanar Skatteverket. Deklarationen för ett dödsbo kommer till den adress som dödsboet är skrivet på.

– Om inget ska ändras går det bra att enkelt godkänna genom att ringa eller sms:a med koderna på deklarationen, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Om ändringar eller tillägg behöver göras väljer många att anmäla ett deklarationsombud. Ett deklarationsombud kan logga in i e-tjänsten med e-legitimation för dödsboets räkning. Ansökan för att bli deklarationsombud behöver göras på en pappersblankett som alla dödsbodelägare ska skriva på. Underskrifterna ska också bevittnas av två personer.

– Det kan uppfattas som krångligt men när ansökan är inlämnad blir det betydligt enklare. Framför allt om dödsboet ska deklarera försäljning av värdepapper, försäljning av bostad eller redovisa ett företag är det en stor hjälp att kunna deklarera digitalt, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Om dödsboet deklarerar på papper behövs underskrift av alla dödsbodelägare eller fullmakt till den som skriver under. I de fall då det finns en testamentsexekutor eller boutredningsman så är det den personen som deklarerar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook