Aneby Eksjö Höglandet Jönköpings län Nässjö

Stor reform: vill införa Höglandsbibliotek


[adrotate banner=”27″]
Biblioteken i Eksjö, Nässjö, Aneby och Vaggeryd ska gå samman i ett samarbete, enligt ett nytt förslag.

Genom samarbetet skulle en hel del pengar på sparas på personal, gemensam webb och söktjänst, inköp och administration.
Medborgarna skulle få lång mycket fler böcker och media jämfört med idag och det skulle bara behövas ett lånekort för alla kommunerna.
Hela biblioteksreformen skulle kunna vara färdig våren 2017. Innan dess ska bl a gemensamt bibliotekssystem upphandlas.
Respektive kommuns ansvariga nämnder måste först ta beslut i frågan under hösten/vintern i år.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Sammanslagning av kommunala verksamheter över kommungränser har aldrig gynnat kommuninvånarna i de kommuner där detta sker. Ett exempel är Höglandets IT där kostnaderna har skenat i höjden. Samgående mellan Räddningstjänsterna i Nässjö och Vetlanda har sannolikt också medfört avsevärde kostnadshöjningar jämfört med om kommunerna skulle drivit dessa var för sig. När det gäller räddningstjänst så finns det dock framgångsrika samarbeten genom att två eller tre kommuner delar på räddningschefen men inte inom ramen för ett kommunalförbund.

    Det som ligger i fatet för sammanslagning av kommunala verksamheter över kommungränser är att politikerna får svårt att styra verksamheten och det är lätt att kostnader spills över på fel kommun. Därför är det bra kommunpolitikerna i Vetlanda har bestämt att inte gå med i det nya Höglandsbiblioteket. Argumentet att medborgarna får fler böcker att välja på inom ramen för ett Höglandsbibliotek håller inte eftersom det finns massor av böcker på kommunala bibliotek som bara samlar damm.

Kommentarer avstängda