Vinnaren utsedd – så blir nya Forssellska gården i Eksjö | Höglandsnytt
Eksjö Toppnyheter

Vinnaren utsedd – så blir nya Forssellska gården i Eksjö

Under tisdagen presenterades vinnarna i arkitekttävlingen kring nya Forssellska gården i gamla stan i Eksjö.

forssellska1

Vid Eksjö Stadshus ABs sammanträde den 29 november 2016 presenterades ett förslag på vinnande tävlingsbidrag i arkitekttävlingen, och Eksjö Stadshus AB godkände och beslutade i enlighet med detta förslag. Vinnande tävlingsbidrag är ”Ett hjärta är alltid rött” framtaget av Okidoki Arkitekter AB (en arkitektfirma i Göteborg grundad 2005 med 35 anställda och en omsättning på ca 30 miljoner kr)

forssellska2

– De delar som finns kvar efter branden; kastanjen (vårdträdet), markbeläggningen av fältsten på innergården och den bevarade källaren i hörnet av Arendt Byggmästares gata och Vaxblekaregränd, ingår alla i byggnadsminnesförklaringen och har varit tvungna att tas med i planeringen av den nya byggnaden. Även de byggnadsdelar som klarade branden har de tävlande byråerna fått kunskap om som möjliga delar att använda, berättar kommunarkitekt Lucia Botero i ett pressmeddelande.

Fastigheten byggs upp igen efter branden i augusti 2015 där en ung kvinna dog.

– Det är den omslutna bebyggelsen, och den täta samlingen av hus med egna kulturhistoriska värden, som utgör Gamla stans unika karaktär. Det är också viktigt att vi bevarar stadsplanen, till exempel den gamla rutnätsplanen, och historiska värden som att Vaxblekaregränd fortsatt får vara en gränd. Utöver detta måste vi också ta hänsyn till att byggnadsminnesförklaringen finns kvar eftersom bedömningen är att trästaden i sig utgör grunden för områdesbyggnadsminnet. Samtliga dessa delar ställer krav på en återuppbyggnad och ett bevarande av kulturarvet, förklarar Annelie Hägg, kommunstyrelsens ordförande i Eksjö kommun.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook