Vision – Nässjö Stadskärna

En projekt gruppjobbar med att utveckla Nässjö stadskärna. En levande och fungerande stadskärna är en viktig faktor för kommunens attraktivitet när det gäller att attrahera medborgare, företag och arbetskraft till kommun.

Staden som helhet och stadsmiljön blir alltmer viktigt för livskvalitet och utveckling. En attraktiv stadskärna påverkar inte bara det absoluta närområdet utan hela kommunen.

 

Vi i Miljöpartiet de Gröna i Nässjö har lämnat ett remissyttrande angående centrumutveckling. Vi föreslår att Nässjö stadskärna, dvs området mellan Storgatan och Rådhusgatan, från och med Södra torget fram till och med FenixGallerian, görs bilfritt, med undantag för tidsbegränsad nyttotrafik och kollektivtrafik. Ett bilfritt centrum kommer att minska problemen med buller och dålig luft. Det kommer också att öka trafiksäkerheten, utveckla mötesplatser och trygga miljöer för barn, vuxna och äldre samt påverka tillströmningen av kunder i en positiv riktning.

 

Ett bilfritt centrum trafikerat med tidsbegränsad nyttotrafik och en punktlig, frekvent och biogasdriven kollektivtrafik i form av skyttelbuss är något som skulle höja Nässjö stadskvaliteter avsevärt. I Sverige finns flera exempel med mycket lyckade resultat där centrala stadsområden helt stängts av för biltrafik eller omvandlats till gågatuzoner, till exempel Borås, Växjö och Jönköping. När det gäller förslaget om den så kallade axeln så föreslår vi att den utökas ytterligare så att den omfattar även Karlagatan. Vi är övertygade om att ett restaurangstråk i stället för en parkering utmed Karlagatans södra sida skulle förbättra stadskärnan radikalt eftersom axeln är unik för Nässjö och skulle binda samman resecentrum och Stadsparken/Pigalle på ett det ultimata sättet.

 

Situationen för gående och cyklister behöver förbättras såväl vad gäller framkomlighet som trafiksäkerhet. Speciellt viktigt är det att prioritera områden kring skolor eller andra platser där barn rör sig. Centralskolan i Nässjö kommer på ett naturligt sätt att hamna inom den bilfria zonen, men även situationen kring Norråsaskolan måste ses över. Gång- och cykelbanor ska vara avskilda från biltrafiken, sammanhängande mellan de olika offentliga miljöerna där framför allt barn, ungdomar och äldre färdas mellan; exempelvis skolor, idrottsanläggningar, busshållplatser/järnvägsstation, kulturhus, äldreboenden och vårdcentraler. Gång- och cykelbanor ska vara logiskt anlagda, ha ändamålsenlig och enhetlig beläggning, belysning, skyltning och markering samt vid korsning med biltrafik vara anlagd så att bilarnas framfart minskas avsevärt och gång- och cykeltrafik har företräde.

 

De offentliga toaletter som finns, bland annat på medborgarkontoret, resecentrum, Fenixgallerian och Pigalle bör få tydlig skyltning. Det är ett stort problem att människor urinerar offentligt, särskilt på helgkvällar och -nätter. Förslaget om att omvandla något cafés eller någon restaurangs toalett är bra men inte tillräckligt. Det finns även behov av nattöppna toaletter.

 

När det gäller andra fysiska åtgärder anser Miljöpartiet i Nässjö att det är självklart att all upphandling ska ske så miljöeffektivt som möjligt. Då en allt större del av innerstadens markyta anslås för kommersiell verksamhet är det positivt om den offentliga miljön, i samarbete med företagarna, kan göras tillgänglig för medborgerliga initiativ. Vi föreslår också att avtal sluts med företagarförening/ fastighetsägare om att kunna använda kvarvarande utrymmen vid till exempel FenixGallerian till bl.a. konstutställningar av amatörkonstnärer och gatuteater. Denna del av staden har mindre växtlighet och träd än andra delar. Detta skulle

kunna motverkas genom exempelvis utökat antal blomsterplanteringar.

 

Vi föreslår vidare mer grönska i centrum och att trädplanteringen utökas samt att antalet miniparker och området planeras. Ur ett historiskt perspektiv så har alla Nässjös gator i centrum kantats av alléer. Ett återinförande av dessa alléer skulle skapa en känsla av ett grönare centrum.

 

För att en lyckad omvandlig av Nässjös centrum ska kunna göras måste information, både muntlig och skriftlig, spridas; speciellt till de grupper som är mest utsatta, dvs barn, äldre och handikappade och naturligtvis på alla språk som är vanligast förekommande i Nässjö.

 

Miljöpartiet de Gröna i Nässjö

 

ETELKA HUBER

KARIN LARSSON SALANDER


Publicerat

i

av

Etiketter: