Debatt

Vrigstadspolitiker om abort


[adrotate banner=”27″]
”Äntligen har vi fått en debatt om samvetsfrihet i vårt land”, skriver Vrigstadspolitikern Bengt Mattson (kd) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”27″]
För detta kan vi tacka den unga modiga barnmorskan Ellinor Grimmark från Tenhult och hennes advokat Rut Nordström. Det som är en självklarhet i övriga Europa har vållat en mycket het i debatt i Sverige. Det är nästan så man frestas att säga som en socialdemokratisk minister sa en gång i ett annat ärende om vårt grannland: ”den sista Sovjetstaten”.

Det som motståndarna i första hand skjuter in sig på är att om vi beviljar personer med betänkligheter mot aborter rätten att slippa delta i detta arbete så kommer det att medföra att rätten till abort hotas. I stort sett alla länder i Europa har ungefär samma abortpolitik som vi men samtidigt har man beviljat sjukvårdspersonal, som för sitt samvetes skull inte vill medverka till detta, rätten att istället utföra andra uppgifter.

Detta har man prövat i många år och det har visat sig fungera utan några egentliga problem. Jag vägra tro att de som arbetar på våra sjukhus med att organisera verksamheten skulle vara så mycket mindre begåvade så att man inte klara av att lägga scheman på liknande sätt som man kan i övriga länder. Om det är nödvändigt kan vi väl kalla på några från Norge som kan tala om hur det går till. Eller kan personal från Sverige åka dit och lära sig!

Ärendet har anmälts till Europarådets kommitté för sociala rättigheter. Sverige har undertecknat regler (Europakonventionens artikel 9), som bland annat säkerställer att sjukvårdspersonal har rätt till samvetsfrihet. Tyvärr är det här som i flera andra fall att vårt lands regering och riksdag tycker att andra länder ska respektera konventioner av olika slag men inte vi trots att vi skrivit på. Det ska bli väldigt intressant att se hur Europarådet dömer i detta ärende. Enligt min mening borde det vara självklart att barnmorskan och hennes advokat vinner detta mål.

En intressant fråga är varför journalister (även i Sverige) ska ha rätt till samvetsfrihet men inte sjukvårdspersonal?

Bengt Mattsson (kd)
Vrigstad

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

 1. Tror många som jag är kluvna i denna frågan.
  Bengt Mattsson, liksom de flesta kd-politiker är dock jäviga i frågan. De vill ju att vi tar ett gäng steg bakåt i tiden istället för framåt.
  Felet i Sverige är att abort används som preventivmedel i efterhand. Alltför lätt.
  Kanske behövs ytterligare information i skolan bland flickor och pojkar om ’konsekvenserna’ av oskyddat samlag.

  Samvete däremot är en relativ fråga. Har man samvete som lärare att inte vilja lära ut vissa ämnen, som läkare att bara hjälpa vissa, som polis och räddningstjänst bara rädda en del, att som barnmorska bara ta axplock ur vad som står i en arbetsbeskrivning?
  Nej, vill man slippa samvete så bör man ställa sig på någon form av industri, så långt bort från socialt arbete bland människor som möjligt.
  Där kan man stå och grubbla över sitt samvete och vad man tycker är rätt och fel. Men det får ALDRIG gå ut över en annan människa, speciellt inte någon som redan far illa.

Kommentarer avstängda