Höglandet

Därför publicerade Höglandsnytt inte polisens falska nyhet

Under onsdagskvällen stod det klart att polisen i Jönköping spridit falska nyheter till media om en påstådd anmälan mot ett luciatåg.

Anmälan gick ut på att en person gjort en anmälan om en Ku Klux Klan-parad som visade sig vara ett luciatåg men anmälan visade sig vara ett påhitt från polisens sida.
LÄS MER: Enormt polisfiasko – poliser hittade på falska nyheter

Flera medier i Jönköpings län publicerade nyheten om KKK-lucia baserat på uppgifterna från polisen. Inte Höglandsnytt.

Höglandsnytts redaktionsledning valde att inte publicera någon nyhet om KKK-uppgifterna från presskonferensen eftersom uppgifterna var mycket vaga och de följdfrågor som ställdes gjorde inte uppgifterna mindre vaga. Det fanns ingen plats angiven för var anmälan skulle ha skett, enbart en uppgift om en matsal någonstans i Jönköpings kommun. Tidsangivelsen var också konstig med tanke på platsen, kl 07 på morgonen. Det faktum att någon förväxlat ett luciatåg med en KKK-parad kändes också alldeles för banalt, i stil med ett aprilskämt. Polismannen som höll i presskonferensen tonade dessutom kraftigt ner vikten av händelsen/anmälan.

Den publicistiska magkänslan var således att det inte kändes som en trovärdig nyhet utan en anmälan i stil med personen på Höglandet som anmälde en för hård duschstråle e dyl. D v s anmälningar som kan ha gjorts bara för att skämta eller gjorda i ett förvirrat tillstånd.

”Inom media utgår vi från, och är mer eller mindre tvingade att utgå ifrån, att uppgifterna från polisen är baserade på fakta och verkliga händelser. Polisen har ett fullkomligt övertag när det gäller informationen om brottsanmälningar. Att falska nyheter kan planteras på detta sätt är synnerligen oroväckande”, säger Höglandsnytts ansvarige utgivare Henrik Simonsen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook