Sävsjö

Lövängens behandlingshem stoppas – riskerar miljonvite

Lövängens behandlingshem i Stockaryd stoppas nu från att ta in nya klienter, beslutar Inspektionen för vård och omsort (Ivo) idag onsdag.

[adrotate banner=”27″]
Ivo konstaterar stora brister i vårdens kvalitet på Lövängen. Det är bland annat föreståndare och personals kompetens som brister.

Fram till dess att behandlingshemmet har en föreståndare som uppfyller lagstiftningens krav får ingen inskrivning av klienter ske. I annat fall riskerar verksamheten vite om 800 000 kronor, meddelar Ivo i sitt beslut.

”Vi har sett att både föreståndaren och personalen saknar den kompetens som krävs för att kunna möta klienterna utifrån deras förutsättningar, behov och problematik. Det är viktigt att både bemanning och kompetens anpassas utifrån verksamhetens målgrupp så att varje klient får en individuellt utformad vård av god kvalitet”, säger Erik Kangeryd, enhetschef på Ivo.

Ivo konstaterar att flera klagomål kommit från klienter och före detta klienter om vårdinsatser som inte är meningsfulla. Ivo ser också att det förekommit alkohol, droger, bråk och misshandel på behandlingshemmet och flera polisinsatser.

”Vi ser allvarligt på att klienterna känner sig otrygga och det ligger nu på verksamheten att öka säkerheten så att de garanteras en trygg vård av god kvalitet”, säger Erik Kangeryd i ett pressmeddelande.

Lövängens ägare, Sävsjöföretagaren Roy Gustafsson uppger att man vidtagit kraftfulla åtgärder.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. ” alkohol, droger, bråk och misshandel på behandlingshemmet” Är väl inte personalens fel utan det är väl klienterna själva som är upphov till dessa problem. Kompetens stoppar väl inte inflödet av droger och alkohol på vårdhemmen, i Lövängens fall är väl problemet att det finns utbredd missbruksproblem även på orten.

  2. På ett behandlingshem är det i första hand kompetent personal som ska stoppa inflöde av droger och förhindra bråk och misshandel och det gär man henom hårda kontroller och tillsyn av dom mest utsatta för dom som kommer till behandlingshemmen är i dom flesta fall i dålig kondition och lättpåverkade när det gäller droger och var pch em har sin problematik som personal ska kunna hantera för ett dåligt behandlingshem där det förekommer allt som beskrivs räddar inte och förändrar inte någon av dom intagnas situation. Sen att det kanske finns missbruksproblematik på orten ska ej påverka dom intagnas situation för dom är där för att förändra sina liv till det bättre. Lyckas man onte med det och inte har en sträng policy, då kan man lika bra lägga ner verksamheten för då fyller den ingen funktion för dom som vill förändra sina liv. Tack för mig

Kommentarer avstängda