Stort Höglandsföretag lägger ner – många drabbas | Höglandsnytt
Ekonomi Eksjö Toppnyheter

Stort Höglandsföretag lägger ner – många drabbas

Ett hårt slag mot Mariannelund när anrika sågverksmaskinstillverkaren Söderhamn Eriksson lägger ner sin fabrik på orten.
UPPDATERAD: 1439, 1655

Beskedet om nerläggningen av anrika AKE kom till personalen under tisdagen, enligt uppgifter till Höglandsnytt .
Bolaget som för ett par år sedan fusionerades med en amerikansk konkurrent har funnits i Mariannelund i ca 100 år och har utvecklats till en av världens främsta sågverkstillverkare med Europa, Ryssland och Nordamerika som stora marknader.

Ca 30 anställda drabbas av nerläggningen, enligt VD Johan Johansson. Koncernens andra huvudort, Söderhamn i Hälsingland, kommer ta över produktionen som bedrivits i Mariannelund.

Kvar i Mariannelund blir service-verksamheten, inte helt oansenlig men bara en mindre del av hela verksamheten med ca 15 anställda.
Förhandlingar ska nu inledas med facket.
Johan Johansson kan inte ge något besked om hur långt in i framtiden nerläggningen ligger. Först ska förhandlingar genomföras och befintliga ordrar slutföras.

Anledningen till nerläggningen är investeringar som måste göras. Koncernledningen väljer då att investera allt i fabriken i Söderhamn och förlägga all tillverkning dit.

Johan Johansson berättar för Höglandsnytt att alla anställda erbjuds arbetsplatser i Söderhamn och att inga personer ska sägas upp. Hur många som kan tänka sig flytta 60 mil norrut för jobbets skull är ännu oklart.

Det var aldrig aktuellt att flytta verksamheten från Söderhamn till Mariannelund eftersom lokalerna i Söderhamn är tre gånger större än de i Mariannelund och dubbelt så många är anställda i Söderhamn.

Granne med Söderhamn Eriksson i Mariannelund ligger fönstertillverkaren Leiab som planerar en stor utbyggnad och som tänker anställa tiotals personer inom kort.

Den lokalt ägda Cellwoodkoncernen där Söderhamn Eriksson tidigare ingick omsatte som mest upp emot en miljard kronor. AK Eriksson var ett familjeföretag som expanderade till bl a Söderhamn. Tredje generationens ägare sålde bolaget år 2015. Söderhamn Eriksson blev då också en del av världens största sågverkstillverkningskoncern.
LÄS MER: Mariannelundsföretag blir störst i världen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook