Ekonomi Vetlanda

Myresjöhus inför Högsta domstolen – riskerar miljonskadestånd

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i fallet med en tvist mellan husägare och Myresjöhus som anklagas för att ha byggt hus på ett sätt som orsakat fuktskador.

[adrotate banner=”28″]
Det handlar om en segdragen tvist där Eksjö tingsrätt först dömde till förmån för husägarna i Skåne men där hovrätten senare ogillade fastighetsägarnas talan. Myresjöhus slapp då skadestånd på flera miljoner men husägarna har inte gett upp.
Nu meddelar Högsta domstolen prövningstillstånd i frågan om fel begåtts när entreprenören valt att använda sig av s k enstegstätad fasad.
Ett antal fastighetsägare har krävt att Myresjöhus ska byta ut de enstegstätade fasaderna eller betala ersättning så att husägarna själva kan byta ut fasaderna.

Åren 1999–2003 uppförde Myresjöhus AB såsom totalentreprenör 34 bostadshus i Svedala. Vid entreprenaderna användes en fasadkonstruktion som kallas för enstegstätad fasad. Det innebär att väggarna byggs i ett enda stycke utan mellanliggande luftlager. Efter garantitidens utgång framkom uppgifter om att fasadkonstruktionen riskerar att leda till fuktskador.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook